Мітингують обурені освітяни

18 листопада у Кропивницькому під стінами облдержадміністрації протестували вчителі. Реформа освіти обернулася в реальності ліквідацією шкіл. Люди обурені, що реформи проходять без врахування їх думки, без погодження з профспілкою.

Якщо позитив від таких реформ обіцяється через 11 – 12 років, то негатив видно вже зараз - цієї осені вже закрили 11 шкіл Кіровоградської області, 67 залишились в статусі філій.

Освітяни трьох шкіл області: с.Вищі Верещаки Олександрівського району, с.Хмельового Маловисківського району та селища Пантаївки Олександрійського району приїхали висловити обурення проти об’єднання та ліквідації навчальних закладів. Також до акції долучилися батьки дітей.

Школу, що знаходиться в с.Вищі Верещаки, хочуть об’єднати із закладом, розташованим в іншому селі за багато кілометрів. На думку селян, таке об’єднання означатиме фактичне закриття установи.

За інформацією жителів села Хмельового, в населеному пункті раніше діяло дві школи. Одну з них (I-II ступеня) закрили. Причина - недобір дітей та проблеми з системою опалення.

Згідно порядку денного сесії депутати Кіровоградської обласної ради мали розглянути на засіданні питання щодо Пантаївської школи-інтернату, представники якої у кількості біля 30 осіб приїхали з мітингом до Кропивницького.

Кіровоградський обласний комітет профспілки працівників освіти і науки України звертався до депутатів обласної ради з проханням підтримати вимоги колективу Олександрійської школи-інтернату, його прагнення надати якісну освіту, догляд і турботу дітям з малозабезпечених сімей області і підтримати голосуванням на сесії залишення цього закладу у обласній комунальній власності.

Під час мітингу голова обласного комітету профспілки освітян Скалько Світлана Леонідівна наголосила на тому, що передача цього закладу до Олександрійської міської ради практично приведе до його закриття, масового вивільнення працівників, а основне – до порушення прав дітей сиріт та з малозабезпечених сімей з різних районів області.

На сесії обласної ради під час розгляду питання щодо передачі закладу, який фінансували за рахунок обласного бюджету, на баланс бюджету Олександрійської міськради, був присутній представник мітингувальників, голова профспілкового комітету закладу Юрій Переверзєв.

“Передача закладу — автоматичне його закриття. Залиште школу дітям з області, олександрійські діти там навчатись не будуть”, — закликав представник мітингувальників.

Під час сесії перший заступник міського голови Олександрії Людмила Давиденко зауважила, що в умовах нинішнього бюджетного законодавства бюджету м. Олександрії стане не під силу ще один заклад. За сьогоднішнім рішенням обласних депутатів про прийняття на баланс має бути ще згода депутатів Олександрійської міської ради.

Про те, що школа потребує зміни підпорядкування, наголосив перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко. Мовляв, школа вже не є соціальним закладом для сиріт, тобто школою-інтернатом, а має стати навчальним закладом для звичайних дітей із гуртожитком (ст.89 та ст.90 Бюджетного кодексу).

У результаті депутати відповідно до ст. 90 Бюджетного кодексу ухвалили рішення залишити заклад у підпорядкуванні області.

Під час сесії також заслуховували мітингувальників з інших шкіл — Хмельового та Вищих Верещаків. Однак враховуючи те, що питання щодо них були відсутні в порядку денному, рішень щодо них не ухвалювали.

Кiлькiсть переглядiв: 159

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.