Перемовини щодо усунення порушення законодавства

5 липня 2018 року в рамках виконання обласної угоди між управлінням освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації та обласним комітетом профспілки на 2016-2020 роки за ініціативи профспілкової сторони, зокрема Бобринецького райкому профспілки (голова Цесарська Л.Н.) в управлінні освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації під головуванням начальника управління Таборанського В.П., та за участі начальника фінансово-економічним відділом Гриценко С.А. і головного спеціаліста відділу управління персоналом, юрисконсульта Дейкун О.В. у зв’язку з низкою порушень трудового законодавства в частині виплати заробітної плати, інших компенсаційних та стимулюючих виплат працівникам освіти Бобринецького району відбулась співбесіда з заступником голови Бобринецької РДА Сопільняк Л.О., начальником відділу освіти Бобринецької РДА Різуном О.Л., та головним бухгалтером відділу освіти Сорокою Н.О.

В роботі зібрання взяли участь начальника управління Держпраці у Кіровоградській області Подорожний С.М. та начальник відділу даної установи Масловська А.В.

Присутні обговорили виявлені порушення серед яких:

- зменшенні виплати надбавки за престижність педагогічної праці без повідомлення про зміну істотних умов праці,

- не виплачуються компенсаційні виплати педпрацівникам, направленим для проходження курсів підвищення кваліфікації,

- не виплачується 10% надбавка працівникам за роботу із деззасобами і прибирання туалетів,

- не передбачено:

• фінансування бакобстеження при здійсненні обов’язкових медоглядів працівників,

• фінансування щорічної грошової винагороди педпрацівникам,

кошти на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення обслуговуючому персоналу при наданні щорічної відпустки,

- не погоджуються із профспілковими органами питання передбачені угодою та колдоговорами тощо.

Позиція сторін угоди і управління Держпраці у Кіровоградській області була одностайною у більшості зазначених проблем, зокрема:

щодо обов’язковості виплати 10% надбавка працівникам за роботу із деззасобами і прибирання туалетів за умови наказу керівника навчального закладу ( без проведення атестації робочого місця, як це аргументували керівник і бухгалтер відділу освіти),

щодо неправомірності наказу керівника закладу освіти про направлення для проходження курсів підвищення кваліфікації без здійснення компенсаційних виплат (в разі відсутності фінансування знаходити інші шляхи, форми, зокрема дистанційну, для забезпечення підвищення кваліфікації),

щодо забезпечення фінансування бакобстеження при здійсненні обов’язкових медоглядів працівників – і за всі ці порушення передбачено накладення стягнення на юридичну особу в сумах від 3700 грн. до 37 тис.грн.

Керівництво Бобринецької райдержадміністрації та відділу освіти визнали існуючі проблеми, які, за їх поясненнями, виникли через брак коштів на фінансування освітньої галузі у бюджеті району і завірили присутніх у виправлені більшості з озвучених вище недоліків, в т.ч. щодо налагодження соціального діалогу з виборними профспілковими органами району.

Однак одне з найболючіших питань, яке піднімають освітяни Бобринецького району, а саме безпідставний дефірінційований підхід в закладах освіти до виплати надбавки за престижність педагогічної праці, а саме в розмірі 5-15% до посадового окладу з січня 2018 року по травень включно та встановлення її в червні в усіх закладах освіти у розмірі 5% (всупереч законодавству, без будь-яких консультацій з профспілковими комітетами за 3 місяці та попередження працівників за 2 місяці до здійснення цих змін) підчас обговорення отримало неоднозначну правову оцінку присутніх, і трактується як порушення лише за умови, якщо ця виплата фіксовано передбачена в кошторисі на весь рік.

Не вважає управління Держпраці за порушення чинного законодавства і виплату грошової винагороди в залежності від навантаження за яким тарифікований педпрацівник ( наприклад, якщо працівник працює на 0,5 ставки, то і винагорода виплачується у розмірі 0,5 посадового окладу), проте профспілкова сторона спільно з фахівцями управління освіти притримуються іншого порядку здійснення цієї виплати, яка базується на нормах чинного законодавства та галузевої угоди, зокрема на роз’ясненнях Міністерства освіти і науки України.

Тож, перед початком нового 2018-2019 навчального року профспілковим комітетам спільно з органами управління освітою, депутатами місцевих рад та відповідними фахівцями необхідно здійснити моніторинг видатків на освіту, в т.ч. на оплату праці, підвищення її з 01.09.2018р. педпрацівникам які фінансуються з місцевих бюджетів, встановлення надбавок за престижність та грошової винагороди у повному об’ємі згідно тарифікації на новий навчальний рік, спроможності бюджетів щодо фінансування видатків на освіту до кінця фінансового року та вжити відповідних заходів.

Кiлькiсть переглядiв: 81

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.