Про неприпустимість заяв на звільнення вчителів - пенсіонерів

/Files/images/1585236670_1484-001_i.jpg За інформацію з місць мають місце випадки, коли вчителів - пенсіонерів змушують писати заяви про звільнення з посади, мотивуючи це вимогами Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.03.2020 № 463-IX, який набув чинності з 18 березня цього року.


Обком профспілки працівників освіти і науки України привертає увагу, що підпунктами 1 та 2 пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень закону встановлено, що набрання чинності цим Законом є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, а також з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

До 1 липня 2020 року керівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язано припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України. Після закінчення строку трудового договору з такими педагогічними працівниками передбачено можливість укладення строкових трудових договорів відповідно до частини другої статті 22 цього Закону.

Такого ж припинення безстрокових трудових договорів вимагається підпунктом 1 пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень закону стосовно керівників закладів освіти, які отримують пенсію за віком, та укладення з ними строкового терміном на один рік.

Згідно з нормами частини другої статті 22 закону педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від 1 до 3 років.

При цьому всьому обком профспілки наголошує на неприпустимості ініціювання вчителями та іншими педагогічними працівниками, а також директорами закладів загальної середньої освіти, які отримують пенсію за віком, подання на даний час за власним бажанням заяв про припинення безстрокового трудового договору, оскільки такої форми його припинення законом не передбачено.


ЦК Профспілки звернувся до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини з проханням підтримати позицію профспілки, яка полягає в
неприпустимості дискримінації педагогічних працівників в частині прав на працю за віковою ознакою, дотриманні Конституції України, законів України та актів міжнародного законодавства, з пропозиціями внесення нею конституційного подання до Конституційного суду України щодо відповідності положень статті 22 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-IX та підпунктів 1 і 2 пункту 3 його Прикінцевих та перехідних положень Конституції України.

Про подальше врегулювання питання трудових відносин педагогічних працівників, які отримують пенсію за віком, та яким вона буде виплачуватися після набрання чинності зазначеним законом, обком профспілки буде інформувати організаційні ланки з метою вжиття заходів для дотримання трудових прав членів профспілки з числа таких працівників.

Обком профспілки скеровує для врахування зазначеного та вжиття всіма організаційними ланками профспілки відповідних дій щодо упередження подання педагогічними працівниками, які отримують пенсію за віком, заяв про звільнення з роботи чи припинення безстрокових трудових договорів до встановлення механізму реалізації норм статті 22 закону «Про повну загальну середню освіту» та підпунктів 1 та 2 пункту 3 його Прикінцевих та перехідних положень.
Кiлькiсть переглядiв: 38

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.