Кіровоградщина: вирішення вимог найманих працівників у закладах освіти міста Знам’янки

Кіровоградщина: вирішення вимог найманих працівників у закладах освіти міста Знам’янки

У червні поточного року за сприяння відділення Національної служби посередництва і примирення в Кіровоградській області (Відділення) було вирішено колективний трудовий спір (конфлікт) між Знам’янською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України та відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області на територіальному рівні.

У квітні 2019 року до Відділення надійшло письмове звернення голови Знам’янської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Мельник Т.І. в зв’язку порушенням прав найманих працівників закладів освіти міста Знам’янки. Відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області за період 2016-2018 років не відраховувались кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірі не менше 0,3% від фонду заробітної плати, як передбачено ст. 250 КЗпП України, ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та п.8.2.6, 8.3.7 Угоди між відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради та міським комітетом Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2018 роки та на 2019 рік.


З метою запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту) (КТС(К)) наказом Відділення від 04.04.2019 року № 07 конфліктну ситуацію було взято на облік. Голові Знам'янської міської організації Профспілки пркацівників освіти і науки України було направлено письмові рекомендації щодо формування та висунення вимог згідно норм Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» (Закон).


На рекомендації Відділення на засіданні виборного органу – Знам’янського міського комітету Профспілки працівників освіти і науки України було сформовано та затверджено вимоги найманих працівників відповідно до вимог статутних документів профспілки (Статуту Профспілки працівників освіти і науки України та Положення про Знам’янську організацію Профспілки працівників освіти і науки України). Відповідно до ч.2 ст.4 Закону, вимоги Знам’янської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України 25.04.2019 року були надіслані до відділу освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області.


Оскільки, відповіді від відділу освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області не надійшло, а термін розгляду вимог закінчився, президія Знам’янської міської організації профспілки працівників освіти і науки України прийняла рішення від 10.05.2019 року про виникнення колективного трудового спору (конфлікту).

За поданням Відділення Розпорядженням НСПП від 15 травня 2019 року № 193-р було зареєстровано колективний трудовий спір (конфлікт) між Знам’янською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України та відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради Кіровоградської області (реєстраційний номер 056-19/11-Т) та висунуті найманими працівниками вимоги:


- забезпечити відрахування коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірі не менше 0,3% від фонду зарплати, відповідно до ст. 250 КЗпП України, ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та п. 8.2.6, 8.3.7 Угоди між відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради та міським комітетом Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2018 роки у 2019 році;


- відрахувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірі не менше 0,3 % від фонду зарплати, як передбачено ст. 250 КЗпП України, ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» за період 2016-2018 років.


Сторонами КТС(К) було узгоджено кандидатури та сформовано трудовий арбітраж відповідно до вимог ч. 4 ст. 11 Закону. На підставі ч. 2 ст. 11 Закону та відповідно до рекомендацій Відділення сторонами було укладено Угоди «Про утворення трудового арбітражу» від 27.05.2019 року, «Про обов’язковість виконання рішення трудового арбітражу» від 27.05.2019 року та «Про кількісний та персональний склад трудового арбітражу» від 04.06.2019 року.


Так, за сприянням Відділення 02 липня 2019 року, 18 липня 2019 року та 16 вересня 2019 року було проведено засідання трудових арбітражів з розгляду вищезазначеного спору.


За результатами розгляду вимог у КТС(К) на засіданнях трудових арбітражів встановлено невиконання ст. 250 КЗпП України та 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та п. 8.2.6, 8.3.7 Угоди між відділом освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради та міським комітетом Профспілки працівників освіти і науки України.


За наданими в розпорядження трудового арбітражу документів, з врахуванням думки сторін, пошуку можливих шляхів врегулювання спору, керуючись нормативно-правовими актами трудовий арбітраж прийняв відповідне Рішення щодо виконання вимог найманих працівників.


Варто зазначити, що упродовж 2020 року Відділенням було зафіксовано систематичне ухилення відділу освіти виконавчого комітету Знам’янської міської ради від виконання Рішення трудового арбітражу від 16.09.2019 року.


У жовтні 2020 року відбулися вибори в місцеву раду м. Знам’янки, було обрано нового голову та депутатів Знам’янської міської ради. Відділенням в межах повноважень підготовлено та направлено письмові рекомендації Знам’янському міському голові щодо участі у сприянні вирішення КТС(К) та за результатами їх розгляду досягнуто домовленості щодо взаємного пошуку шляхів вирішення вимог зареєстрованих у даному спорі.


В березні-квітні 2021 року відбулися 8-9 сесії 8 скликання Знам’янської міської ради на яких було розглянуто проект рішення Знам’янської міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 24 грудня 2020 року №41 «Про бюджет Знам’янської міської територіальної громади на 2021 рік» та прийнято рішення, при розподілі вільного залишку, врахувати додаткові бюджетні асигнування для виділення 100 тис грн. Знам’янській міській організації Профспілки працівників освіти і науки України для вирішення вимог у КТС(К).

09 червня 2021 року сторонами КТС(К) було укладено та підписано спільну Угоду про вирішення спору.

В результаті проведеної роботи Відділенням по вищезазначеному КТС (К) сторонами конфлікту та представниками Відділення у взаємодії з Кіровоградською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України, О. Ярних, трудовим арбітром НСПП було проведено 31 узгоджувальних зустрічей та 3 засідання трудових арбітражів. Завдяки налагодженню конструктивного соціального діалогу зі сторонами, ефективного виконання ними рекомендацій Відділення КТС (К) було вирішено на користь найманих працівників.


Голова Знам’янської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Мельник Т.І. вручила подяку фахівцям Відділення за сприяння взаємодії сторін у процесі врегулювання КТС (К), фаховість та компетентність під час соціального діалогу, вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних і трудових відносин між сторонами конфлікту.

Кiлькiсть переглядiв: 63

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.